Kiczeri

2018-12-02

Składniki:

  • Filiżanka (ok. 100 g) ryżu Basmati,
  • 1 filiżanka (ok. 100 g) mung dalu (fasolki) lub czerwonej soczewicy,
  • 10 filiżanek gorącej wody,
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka czarnuszki,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • Szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Soczewicę i ryż płuczemy 2-3 razy pod zimną wodą.
  2. Do garnka dodajemy ghee, rozgrzewamy je i wrzucamy kmin rzymski, czarnuszkę, kurkumę. Podsmażamy przyprawy, dodajemy soczewicę i ryż – mieszamy przez minutę. Dodajemy gorącą wodę. Gotujemy około 20 minut aż soczewica i ryż lekko się rozgotują. Dodajemy sól do smaku.
  3. Na wierzch nakładamy łyżkę Ghee. Smacznego!

 

Kicheri to danie łatwe w przygotowaniu i lekkostrawne z łatwo przyswajalnym białkiem roślinnym ukrytym w soczewicy lub fasolce mung. Może być przygotowane jako zupa gdy dodamy więcej wody lub jako potrawka gęsta i sycąca. Można do niej dodać wybrane warzywo – marchew, kalafior, czy ziemniak.

Komentarze

Dodaj komentarz