Pikantny sos w wersji amerykańskiej do żeberek lub hamburgerów. Dodatek do dań w „wersji dla dorosłych”, Sos barbecue idealnie pasujący do żeberek w wersji amerykańskiej BBQ lub do hamburgerów. Przepis na amerykańskie żeberka BBQ, znajdziesz TU. Ze względu na dużą ostrość, sos raczej dla osób dorosłych. Przygotowując na przykład żeberka, w daniu dla dzieci, mięso podajemy bez sosu BBQ.
Poniżej przedstawiam moją sprawdzoną i ulubioną wersję sosu. Jeżeli jakiś składnik Ci nie odpowiada, po prostu go pomiń lub zastąp innym.
Hubert Godziątkowski
Składniki:
(na słoiczek 200g)
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego (100g),
- 2 łyżki wody,
- 2 łyżki octu (najlepiej winnego, względnie jabłkowego),
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 1 łyżka miodu (dla alergików sztuczny miód lub syrop klonowy),
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka soku pomarańczowego,
- 1 łyżka sosu worcestershire (ew. sosu sojowego),
- 1 łyżeczka tabasco (lub 1 łyżka tabasco chipotle),
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżeczka chilli lub pieprz cayene,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Opcjonalnie ale niekoniecznie:
- 1 łyżka koncentratu z tamaryndowca,
- 100 ml whiskey.
Sposób przygotowania:
- Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij powoli na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula nabierze ładnego złotawego koloru, dorzuć do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze ok. 1-2 minut, cały czas mieszając.
- Przerzuć zawartość patelni do rondelka. Dodaj wodę, ocet i koncentrat. Zagotuj i wymieszaj dokładnie, aż składniki ładnie się połączą.
- Dodawaj wszystkie pozostałe składniki sosu i gotuj na niewielkim ogniu cały czas mieszając.
- Gdy wszystkie składniki będą już wymieszane w rondelku, zostaw go na małym ogniu i gotuj bez przykrycia przez ok. 30 min. Sos powinien nabrać średnio-gęstej konsystencji i ładnego mahoniowego koloru.
- Pod koniec gotowania możesz dodać whiskey i koncentrat z tamaryndowca. Wszystko należy wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. Na końcu posmakuj, dodaj dowolny składnik dla zmiany smaku. Pozostaw do ostygnięcia. Sos możesz użyć do potrawy, którą właśnie przygotowujesz lub przełóż do słoiczka i odstaw do lodówki „na później”.
Smacznego!