Sos BBQ w stylu „amerykańskim”- pikantny

2018-10-21

Pikantny sos w wersji amerykańskiej do żeberek lub hamburgerów. Dodatek do dań w „wersji dla dorosłych”, Sos barbecue idealnie pasujący do żeberek w wersji amerykańskiej BBQ lub do hamburgerów. Przepis na amerykańskie żeberka BBQ, znajdziesz TU. Ze względu na dużą ostrość, sos raczej dla osób dorosłych. Przygotowując na przykład żeberka, w daniu dla dzieci, mięso podajemy bez sosu BBQ.

Poniżej przedstawiam moją sprawdzoną i ulubioną wersję sosu. Jeżeli jakiś składnik Ci nie odpowiada, po prostu go pomiń lub zastąp innym.

Hubert Godziątkowski

Składniki:

(na słoiczek 200g)

  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego (100g),
  • 2 łyżki wody,
  • 2 łyżki octu (najlepiej winnego, względnie jabłkowego),
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 1 łyżka miodu (dla alergików sztuczny miód lub syrop klonowy),
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka soku pomarańczowego,
  • 1 łyżka sosu worcestershire (ew. sosu sojowego),
  • 1 łyżeczka tabasco (lub 1 łyżka tabasco chipotle),
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka chilli lub pieprz cayene,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Opcjonalnie ale niekoniecznie:

  • 1 łyżka koncentratu z tamaryndowca,
  • 100 ml whiskey.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij powoli na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula nabierze ładnego złotawego koloru, dorzuć do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze ok. 1-2 minut, cały czas mieszając.
  2. Przerzuć zawartość patelni do rondelka. Dodaj wodę, ocet i koncentrat. Zagotuj i wymieszaj dokładnie, aż składniki ładnie się połączą.
  3. Dodawaj wszystkie pozostałe składniki sosu i gotuj na niewielkim ogniu cały czas mieszając. 
  4. Gdy wszystkie składniki będą już wymieszane w rondelku, zostaw go na małym ogniu i gotuj bez przykrycia przez ok. 30 min. Sos powinien nabrać średnio-gęstej konsystencji i ładnego mahoniowego koloru.
  5. Pod koniec gotowania możesz dodać whiskey i koncentrat z tamaryndowca. Wszystko należy wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. Na końcu posmakuj, dodaj dowolny składnik dla zmiany smaku. Pozostaw do ostygnięcia. Sos możesz użyć do potrawy, którą właśnie przygotowujesz lub przełóż do słoiczka i odstaw do lodówki „na później”.

Smacznego!

Komentarze

Dodaj komentarz